Articole

Cardurile de credit bancare pierd teren în favoarea împrumuturilor rapide nebancare

Cardurile de credit bancare pierd teren în favoarea împrumuturilor rapide nebancare

Cardurile de credit bancare pierd teren în favoarea împrumuturilor rapide nebancare. Concluzia a fost făcută după realizarea unui studiu pe piața financiară de către Asociația Societăților Financiare – ALB România. Mai mult ca atât, această tendință crește de la an la an. Acest fapt se datorează anumitor avantaje ale împrumuturilor rapide nebancare față de cardurile de credit.

Studiul, de asemenea, arată că românii folosesc împrumuturile rapide mai ales pentru plata cumpărăturilor de mică valoare sau a serviciilor ce necesită o plată imediată.

Deși ambele tipuri de creditare se consideră a fi unele dintre cele mai scumpe pe piață, totuși s-a calculat că costurile unui card sunt mult mai mari decât ale unui împrumut rapid, în general proporția dintre acestea două fiind de aproximativ 2:1. Un alt factor care a stimulat avansul semnificativ al împrumuturilor rapide este majorarea bazei de clienți a IFN-urilor, aceasta datorându-se scăderii costurilor totale de acordare.

Faptul că împrumuturile rapide au devenit atât de populare a încurajat apariția instituțiilor financiare nebancare în 2015. Astfel, anul trecut au fost înregistrate 11 companii nebancare în România printre care Zaplo IFN SA, Mozipo IFN SA, Credit Fix IFN SA și altele. Piața creditelor de consum acordate de IFN-urile din registrul special al BNR este de 1,4 miliarde lei, în timp ce valoarea creditelor acordate de IFN-urile din registrul general este de 725 milioane lei, conform datelor publicate de BNR.

Deci, dacă ai dificultăți financiare, apelează la un împrumut rapid. Luând în considerație numărul mare de IFN-uri din România și concurența crescândă între ele, poți să găsești companii nebancare care oferă împrumuturi cu dobânzi destul de prielnice. De exemplu Zaplo oferă o rată de 8-28% pentru împrumuturile sale, Viva Credit – de la 12 la 42%, iar Ferratum – de la 35 la 39%.