Articole

Diferența dintre IFN și bancă

Diferența dintre IFN și bancă

Deși ambele sunt surse de la care poți obține un împrumut, totuși tu, în calitate de client, ești obligat să știi diferența dintre IFN și bancă. Deci, ne vom referi la anumite caracteristici financiar-bancare care te vor ajuta să te decizi de la care anume instituție vrei să iei împrumut.

Prima ce ar trebui să știi este că un IFN (instituție financiară nebancară) și o bancă au statut și reglementări aplicabile diferite. Fiecare dintre ele trebuie să îndeplinească cerințe diferite pentru a obține autorizație și, respectiv, activitățile acestora diferă. De asemenea, pentru a primi autorizație de funcționare de la Banca Națională a României banca trebuie să aibă un capital minim inițial de 5 milioane de euro. În cazul IFN-ului, capitalul social este de doar 200.000 euro.

Totuși, din punct de vedere al clientului, principala diferență este că un IFN poate oferi împrumuturi, dar nu poate atrage depozite. Cea din urmă activitate se practică doar de bănci.

Pe lângă asta, condițiile de acordare ale împrumuturilor la aceste două surse de creditare diferă semnificativ. În ultima perioadă, IFN-urile încearcă să reducă cât de mult posibil timpul și banii cheltuiți pentru obținerea unui împrumut, procedeul devenind treptat rapid, accesibil și cu mult mai ușor decât în cazul băncilor.

De obicei, setul de documente necesar pentru accesarea unui împrumut rapid se rezumă doar la actul de identitate și adeverința de venit, ceea ce nu este suficient pentru luarea unui credit bancar. Mai mult ca atât, cererea poate fi depusă online sau făcută prin telefon, nu e obligatoriu să te deplasezi la sediul instituției financiare în cazul împrumutului rapid.

Oricum, recomandăm potențialilor clienți ai IFN-urilor să acorde atenție dobânzilor incasate de aceste instituții, căci ele pot fi de câteva ori mai mari decât la bancă. Acest fapt nu trebuie să vă panicheze din start, dat fiind faptul că IFN-urile acordă împrumuturi rapide pe perioade destul de scurte.

Compară și trage concluziile necesare: un credit bancar sau un împrumut rapid?